Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.
Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση.
Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με ένα κουτάλι.
Την κόβουμε σε χοντρές φέτες (σαν πεπόνι). Βάζουμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC στον αέρα.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30′, μέχρι να καραμελώσει.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 4-5′ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1′ και έπειτα το αφαιρούμε.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε το ζωμό και την ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα.
Με κουτάλι βγάζουμε την σάρκα της ψημένης κολοκύθας από τη φλούδα και ρίχνουμε τα κομμάτια στο ζωμό που βράζει.
Σιγοβράζουμε για 20′ να μαλακώσει η γλυκοπατάτα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Την πολτοποιούμε με την ράβδο (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι για να γίνει βελουτέ).
Προσθέτουμε την κρέμα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να ζεσταθεί ξανά.
Για το γαρνίρισμα
Βάζουμε το μπέικον σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 10′. Ψήνουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σπάμε σε λεπτά τσιπς.
Κόβουμε το ψωμί σε καρέ. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον κολοκυθόσπορο και ψήνουμε ή τηγανίζουμε λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε τα ψημένα κάστανα και τα ψηλοκόβουμε.
Ισομοιράζουμε σε μπολ και σερβίρουμε τη βελουτέ κολοκύθας ζεστή.
Γαρνίρουμε τη βελουτέ κολοκύθας με λίγο γιαούρτι, πασπαλίζουμε με τα ψημένα κάστανα, και με το τραγανό μπέικον. Προσθέτουμε τα κρουτόν.