Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160°C.
Βουτυρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε λαδόκολλα για το κέικ λεμονιού.
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε το αμύγδαλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε ένα μίξερ με κάδο το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα του κέικ, πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον παπαρουνόσπορο.
Σταδιακά ρίχνουμε τα στερεά υλικά και απαλά ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με τον χυμό και το ξύσμα για να γίνουν σιρόπι.
Όπως βγάζουμε καυτό το αφράτο κέικ, το τρυπάμε με σουβλί στην επιφάνεια και το ραντίζουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρετε αυτό το κέικ σκέτο, με μια μπάλα παγωτού ή με γιαούρτι.
Μυστικό
Μην αλλάξετε την ποσότητα του αλεσμένου αμύγδαλου με άλλο υλικό. Η υφή από αυτό το κέικ είναι ιδιαίτερη και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Σε περίπτωση που δεν έχετε αμύγδαλο και θέλετε να το φτιάξετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με άλλον ανάλατο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας.
Για να έχει τέλεια υφή αυτό το κέικ, πρέπει ο ξηρός καρπός που θα βάλετε, να είναι αλεσμένος σε σκόνη. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε σκόνη ξηρού καρπού, σχεδόν σαν πούδρα, είναι να αλέσετε το αμύγδαλο ή το φιστίκι, με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής.