Μπριάμ παραδοσιακό στο φούρνο με σάλτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κλασική συνταγή για το ευκολότερο vegan φαγητό. Θέλεις μόνο 10’ και καλή όρεξη!

Μπριάμ παραδοσιακό στο φούρνο με σάλτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κλασική συνταγή για το ευκολότερο vegan φαγητό. Θέλεις μόνο 10’ και καλή όρεξη!

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
2386

Για το μπριάμ

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μέτρια κολοκύθια
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 513 Θερμίδες
    (kcal)
  • 34.7 40% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 51.6 45% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 8 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6.

Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα με τη σάλτσα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.

Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.

Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

Ψήσιμο

Τοποθετούμε το ταψί  στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο.

Μετά το ξεσκεπάζουμε.

Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Διαφήμιση

Βίντεο

Με θα το συνοδέψεις το μπριάμ;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα. Ο συνδυασμός των λαχανικών, μελιτζάνες, κολοκυθάκι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, μας δίνει πολυάριθμα φλαβονοειδή, συστατικά που σχετίζονται με το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα τους, προσδίδοντας στο πιάτο ευλόγως τον ορισμό του απόλυτου συμμάχου της υγείας μας. Οι μελιτζάνες, επιπρόσθετα, αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται