Για τη μαρμελάδα κυδώνι
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρμελάδα για την πάστα φλώρα. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε σε κατσαρόλα.
Τα βάζουμε με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15′, να πιούν τα υγρά τους.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε φλούδες και κουκούτσια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′-25′. Ο χυμός που θα μείνει στην κατσαρόλα είναι περίπου 1/2 φλ.
Σουρώνουμε το χυμό και κρατάμε 1/2 φλ.
Προσθέτουμε στο κυδώνι όλα τα υπόλοιπα, μήλο, ζάχαρη, λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι.
Βράζουμε για 15′-20′.
Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Για την πάστα φλώρα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα.
Στρώνουμε τα 3/4 ζύμης σε μεγάλη ταρτιέρα ή σε δύο μικρές.
Βάζουμε τη μαρμελάδα.
Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε φιτίλια για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα στην επιφάνεια.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170ºC για περίπου 50′.
Προς το τέλος ψήνουμε για 5′ στην κάτω αντίσταση.
Όταν κρυώσει την αχνίζουμε.
Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35-40′.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα κυδώνια, πως να τα μαγειρέψετε και πως να τα διαλέξετε σωστά.
Μπορείτε να φτιάξετε την πάστα φλώρα και με όποια άλλη μαρμελάδα σας αρέσει. Δείτε όλες τις συνταγές μου και διαλέξτε την αγαπημένη σας μαρμελάδα.