• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
158
  • 800 γραμ. γάλα αμυγδαλου
  • 1 μπαστούνι βανίλιας σχισμένο
  • 2 κ.σ κρυστάλλικη στέβια
  • 1/4 φλ. νερό
  • 1 φλ. κινόα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
  • ψίχα φιστίκι Αιγίνης
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 290 Θερμίδες
    (kcal)
  • 55% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Εύκολο και αλλιώτικο  χωρίς ζάχαρη και χωρίς κορν φλάουρ, με στέβια και γάλα καρύδας. Είναι light, νηστίσιμο και πολύ υγιεινό, γεμάτο υπερτροφές!

Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα , το νερό, τη στέβια, το αλάτι, τη μαστίχα και τη βανίλια και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.

Προσθέσουμε την πλυμένη κινόα και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 30′ σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η κινόα.

Η σιγανή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην εξατμίζονται τα υγρά.

Αν στεγνώσει το μίγμα στο βράσιμο, συμπληρώνουμε λίγο γάλα και λίγο νερό.

Η κινόα είναι ωραία όταν έχει υγρασία γύρω της και γίνεται αφράτη.

Όταν στεγνώνει, σφίγγει το μίγμα.

Ισομοιράζουμε σε ποτήρια και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε στο ψυγείο να γίνει δροσερή.

Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένα φρούτα σε διάφορα χρώματα και φιστίκι Αιγίνης.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μη σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (αυτά προέρχονται από το γάλα καρύδας που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και την light εκδοχή του με τις μισές περίπου θερμίδες), καθώς η πλειοψηφία αυτών είναι MCTs (Μέσης Αλύσου Τριγλυκερίδια), όπου διάφορες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με αυξημένο κορεσμό και καλύτερο έλεγχο βάρους. Παράλληλα, το ρόφημα καρύδας αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, χαλκού και μαγνησίου καθώς και βιταμινών C και φυλλικού οξέος. Το γλύκισμα μας περιέχει κινόα (αντί για ρύζι) που μας δίνει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε. Εξαιρετική επιλογή με υψηλή θρεπτική αξία, που μπορείτε να το εντάξετε ως πρωινό γεύμα ή ακόμα κι ως ελαφρύ βραδυνό μαζί με φρούτα, αν θέλετε να τα έχετε καλά με …..τη ζυγαριά σας!

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται