Για την σπανακόπιτα
Όλα τα χόρτα να είναι πλυμένα και καλά στραγγισμένα. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
Τα χοντροκόβουμε σε λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους και τα τρυφερά πράσα.
Τα προσθέτουμε στα χόρτα. Ψιλοκόβουμε τα μυρωνολάχανα (μυρώνια, καυκαλήθρες, άγρια αγγιναράκια κτλ) και τον άνηθο και τα προσθέτουμε.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια απλά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
Προσθέτουμε τον τραχανά και την φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στα χόρτα κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σταθεί λίγο η γέμιση και να ρουφήξει τα υγρά της ο τραχανάς. Αν κατεβάσει το χόρτο πολύ υγρασία στραγγίζουμε λίγο με το χέρι την γέμιση.
Στο υπόλοιπο υγρό μείγμα αυγών ρίχνουμε λίγο νερό να αραιώσει η υφή (3-4 κουταλιές).
Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.
Ακουμπάμε από δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε λωρίδα και κλείνουμε σε μεγάλο ατομικό τρίγωνο. Με την ένωση προς τα κάτω ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε με λίγο διάλυμα ή ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε δυο λαμαρίνες τα τρίγωνα στους 180ºC στον αέρα για περίπου 45′, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά ενδιάμεσα, να ροδίσουν τα τρίγωνα και να τραγανίσει το φύλλο.