Εκτέλεση
Το μίγμα για τη βάση
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με κουτάλα να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη), τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει.
Το στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι, πιέζοντας ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Το παγώνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Η κρέμα
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βυθίζουμε τις μισές ζελατίνες να μαλακώσουν για 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα μικρή με χοντρή βάση ρίχνουμε την μισή κρέμα, το μισό γάλα, τη μισή ζάχαρη και την βανίλια και τα αφήνουμε να έρθουν σε σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τους καρπούς της βανίλιας με μαχαίρι και τους προσθέτουμε.
Στύβουμε τις μουλιασμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να διαλυθούν.
Την αδειάζουμε στο τσέρκι με την παγωμένη βάση.
Παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Με τα υπόλοιπα υλικά της, ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες και αφού φτιάξουμε την κρέμα, όπως είναι ζεστή, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε να λιώσει.
Αδειάζουμε με προσοχή πάνω στην επιφάνεια
Την ξανά παγώνουμε να σφίξει.
Γαρνίρουμε με φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα.