Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Για τα λαχανικά
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις μελιτζάνες.
Τις βάζουμε σε μπολ με νερό για λίγη ώρα. Τις στύβουμε πολύ καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι.
Σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4’
Τις βγάζουμε σε σκεύος.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4’ να γίνει διάφανο προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον πελτέ.
Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1’
Προσθέτουμε τις ντομάτες αλάτι πιπέρι και τα μυρωδικά.
Αποσύρουμε.
Στη γάστρα
Βάζουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.
Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια.
Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
Προσθέτουμε 1 φλ. ζεστό νερό.
Ψήσιμο - Χρόνος
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40’ να μελώσει.
Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα.
Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.