Προετοιμασία
Αφήνουμε πρώτα το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.
Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε να πουδραριστεί καλά.
Στην κατσαρόλα
Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας.
Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3.
Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα.
Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα του κοτόπουλου, προσθέτοντας 2 ποτήρια βραστό νερό.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας.
Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.
Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.
Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.