Για τους γίγαντες
Από την προηγουμένη τους μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής.
Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά.
Τους βράζουμε με καθαρό νερό για 30΄.
Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Για το σπανάκι
Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.
Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε.
Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄.
Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του.
Το τοποθετούμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Για το ταψί
Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα.
Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα.
Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
Εναλλακτικά
Σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε 300 γραμ. τρίμματα φέτας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 φλ. τσαγιού τρίμματα.
Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια των φαγητών λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο.