Λουκουμάδες παραδοσιακοί, στρογγυλοί ή με τρύπα στη μέση όπως τους φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι το αγαπημένο παραδοσιακό...
Λουκουμάδες παραδοσιακοί, στρογγυλοί ή με τρύπα στη μέση όπως τους φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό σε όλη την Ελλάδα. Άλλοτε πασπαλισμένοι με καρύδια ή με καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα και περιχυμένοι με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι, είναι γλυκό που κανείς δεν αντιστέκεται.
  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
1747

Για τους λουκουμάδες

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή)
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 φλ. περίπου χλιαρό νερό
  • Για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • Θυμαρίσιο μέλι
  • Κανέλα
  • Καβουρντισμένο σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη ζύμη

    Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την ξερή μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός.

    Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

    Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.

    Για το τηγάνισμα

    Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.

    Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες, βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.

    Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω.

    Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.

    Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

    Αν χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται