• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
140
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες και σπασμένες)
  • 1 κ.γλ. αλεύρι
  • 500 γραμ. μανιτάρια άσπρα
  • 500 γραμ. μανιτάρια πόρτο μπέλο
  • 1 φρέσκο ζωμό μανιταριών
  • 2 κ.σ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο καρύδι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • παρμεζάνα τριμμένη ή τυρι νηστίσιμο τριμμένο
  • 500 γραμ ταλιατέλες ή μακαρόνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο.

    Τα αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα και να γυαλίσουν, περίπου για 4-5΄.

    Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, το θυμάρι και τα μανιτάρια.

    Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4΄, να πιούν όλα τα υγρά τους.

    Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ψηθεί το αλεύρι για 2΄.

    Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.

    Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, περίπου 2 φλιτζάνια, ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.

    Αλατοπιπερώνουμε.

    Σιγοβράζουμε  για 15΄-20΄, μέχρι να πυκνώσει και να δέσει η σάλτσα.

    Στο τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.

    Πασπαλίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος του βρασμού.

    Σερβίρουμε με μακαρόνια ή ταλιατέλες και τριμμένο τυρί, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο το κάθε πιάτο.

    Εναλλακτικά, σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι. Αν νηστεύετε παραλείψτε το τυρί.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται