Εκτέλεση
Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια πορτσίνι σε κρύο νερό.
Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό.
Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε).
Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα.
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα.
Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα).
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄.
Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για να μεταχειρίζεστε σωστά τα μανιτάρια.
Αγαπάτε τις σούπες; Εδώ θα βρείτε περισσότερες μοναδικές συνταγές!