Για τη μαρμελάδα σύκο
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα.
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση.
Αφαιρούμε το κουκούτσι.
Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας.
Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.
Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι.
Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα.
Προσωπικά την προτιμώ σκέτη.
Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση.
Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.
Για 3 βάζα των 500 ml
Αναμονή: 1 νύχτα
Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τέλεια μαρμελάδα εδώ.