Για το μοσχάρι γιαχνί
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές για 4΄-5΄.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ώσπου να γίνει διάφανο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με κουτάλα τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα κλωνάρια μαϊντανό, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.
Τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε με λίγα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αργότερα, γιατί έτσι συμπυκνώνονται οι γεύσεις κι έχουμε πιο νόστιμο φαγητό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα, περίπου 1 ώρα και 30΄.
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το γάλα να ζεσταθεί.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3΄-4΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.
Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.
Στο μεταξύ έχουμε ξεφλουδίσει τις ψημένες μελιτζάνες και τις έχουμε πολτοποιήσει στο μίξερ.
Τις προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε σε πιάτα ρηχά τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.