Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πολύ ελαφρύς και αυτό που υπερισχύει είναι η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της...

Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πολύ ελαφρύς και αυτό που υπερισχύει είναι η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της εύκολης μπεσαμέλ.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
1489

Για το μουσακά

  • 2 kg μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκοκμμένες
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 125 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • 2 αυγά
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 45% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τη σάλτσα κιμά

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.

Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.

Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.

Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Για τις ψητές μελιτζάνες

Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.

Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.

Για την εύκολη μπεσαμέλ

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.

Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.

Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

μουσακάσ χωρίσ τηγάνι - μουσακάσ με λαχανικά στο φούρνο - μουσακάσ υλικά - υλικά μουσακά - μουσακάσ λαχανικών χωρίσ κιμά

Για το στήσιμο

Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25×40εκ. και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.

Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.

Προτεινόμενες συνταγές.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το φαγητό που μας θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα. Ο ορισμός ίσως, αυτού που λέμε εμείς οι διαιτολόγοι, ότι τα πάντα επιτρέπονται σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους, αρκεί να μην το παρακάνουμε στην κατανάλωση. Μπορεί οι θερμίδες να σας φαίνονται πολλές, αλλά και η θρεπτική του αξία είναι επίσης πολύ μεγάλη. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από τον κιμά, το γάλα και το τυρί, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D και Α, καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά από το σκόρδο, την κανέλα, την ντομάτα. Απολαύστε το αγαπημένο αυτό πιάτο, χωρίς να νιώθετε τύψεις με μια μόνο προϋπόθεση: να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά του.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται