Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν κρέμα και να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το αυγό από το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα το ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες και τη σοκολάτα. Τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Στρώνουμε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ή ψήνουμε σε φύλλο σιλικόνης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στον αέρα, πολύ καλά.
Με ένα κουτάλι σούπας αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα. Μεταξύ τους πρέπει να έχουν κενό 5 εκ. γιατί απλώνουν πολύ.
Ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια των μπισκότων να αρχίσει να ροδίζει, γύρω στα 14΄.
Στα μισά του ψησίματος αλλάζουμε θέση στις λαμαρίνες, βάζουμε την κάτω πάνω και την πάνω κάτω, για να ψηθούν πιο σωστά τα μπισκότα.
Αφήνουμε λίγο τα μπισκότα να σταθεροποιηθούν και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Μυστικά
Χρησιμοποιώντας μπέικιν πάουντερ η ζύμη γίνεται πιο τριφτή και τα μπισκότα πιο αφράτα.
Χρησιμοποιώντας σόδα τα μπισκότα παίρνουν πιο ωραίο χρώμα και έχουν πιο τραγανή υφή.
Βάζοντας κουταλιές από το μείγμα στο αντικολλητικό χαρτί, τα μπισκότα βρώμης βγαίνουν τραγανά και λίγο πιο λεπτά. Αν θέλετε μπισκότα βρώμης μαλακά, πλάστε μπαλίτσες από την ζύμη και βάλτε τες στην κατάψυξη για 10′ να παγώσουν. Μετά, όπως είναι παγωμένα τα μπισκότα βάλτε τα κατευθείαν στον φούρνο. Έτσι, αντί για τραγανά μπισκότα θα έχετε αφράτα και μαλακά cookies με βρώμη.