Πατατοκροκέτες
Αυτές οι εύκολες πατατοκροκέτες φούρνου, γίνονται πολύ νόστιμες και στο τηγάνι.
Βράζουμε πρώτα τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα τους και τις καθαρίζουμε.
Τις περνάμε από το μύλο του πουρέ ή τις λιώνουμε με πιρούνι.
Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Στη συνέχεια βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ζαμπόν.
Ζυμώνουμε με το χέρι, πλάθουμε σε μπαλάκια σαν καρύδι ή πλακέ σαν κεφτεδάκια.
Βουτάμε τις κροκέτες στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και στη φρυγανιά.
Αφήνουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα τις κροκέτες στο ψυγείο για 30΄ να στερεοποιηθεί το πανάρισμα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε τις πατατοκροκέτες στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να ροδίσουν.
Διαφορετικά, τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά να ροδίσουν και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Το μυστικό
Αν το μείγμα είναι ζεστό δεν πλάθονται. Θα πρέπει να το αφήσετε στο ψυγείο να παγώσει για να δώσετε το επιθυμητό σχήμα.
Για να βγουν οι πατατοκροκέτες μακρόστενες σαν μπαστουνάκια, η πατάτα πρέπει να είναι πολύ ψιλοαλεσμένη, το μείγμα πρέπει να μπει σε κορνέ και να κόψετε μεγάλη τρύπα στη μύτη ώστε να περνάει από μέσα η πατατοκροκέτα.
Επάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί βγάζουμε κορδόνια ζύμης χοντρά.
Τα παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν.
Μετά, τα κόβουμε σε μπαστούνια, πανάρουμε και τηγανίζουμε.