Για τα ρεβύθια
Μουλιάζουμε για μία νύχτα τα ρεβύθια.
Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη ρεβυθοσαλάτα
Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ, στον κάδο με τους κόφτες, και τα αλέθουμε καλά.
Προσθέτουμε διαδοχικά το ταχίνι, την πάπρικα, το καγέν, το σκόρδο και το σπορέλαιο.
Τα πολτοποιούμε, αλατίζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι.
Τέλος προσθέτουμε το νερό για να αραιώσει λίγο το μείγμα για την πικάντικη ρεβυθοσαλάτα.
Βάζουμε το μείγμα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό, λίγο καγέν επιπλέον και λίγο λάδι.
Η ρεβυθοσαλάτα τρώγεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή ψημένες αραβικές πίτες.