Εκτέλεση
Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄. Θέλουμε οι πατάτες να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.
Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά.
Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι.
Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους.
Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.
Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.
Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί η μαγιονέζα είναι νόστιμη και περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Ανακατεύουμε
Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη.
Για το σερβίρισμα
Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε και παγώνουμε τη Ρώσικη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή σε μπολ ή σε πιατέλα ανοιχτή με καρδιές μαρουλιού.
Απολαύστε τη Ρώσικη σαλάτα σαν συνοδευτικό για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ή μέσα σε σάντουιτς. Είναι τέλεια!
Δεν λείπει από κανένα κυριακάτικο τραπέζι.
Ιστορία της Ρώσικης σαλάτας
Κατάγεται από την Ρωσία και την έχουν πάντα στα επίσημα γεύματα τους.
Ρώσικη σαλάτα τη λέμε εμείς στην Ελλάδα. Στην σωσία την λένε σαλάτα Olivier και πήρε το όνομα της από τον chef Olivier που την εμπνεύστηκε και ήταν ο πρώτος που τη σύστησε στο ρωσική elit.
Πολλές οι παραλλαγές της σαλάτας Olivier. Άλλες φορές τη σέρβιρε ο chef με κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά, χαβιάρι, ή μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, βάζοντας μέσα το μεσογειακό στοιχείο, το ελαιόλαδο και την κάπαρη.
Στην Ελλάδα η κλασική Ρώσικη σαλάτα που φτιάχνουν οι μαμάδες μας στα οικογενειακά τραπέζια δεν περιέχουν καμία άλλη πρωτεΐνη κρέας, ψάρι ή ζαμπόν πάρα μόνο βραστά αυγά και λαχανικά με σπιτική μαγιονέζα.
Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική μαγιονέζα δείτε τη συνταγή μου.
Θέλετε περισσότερες εύκολες συνταγές για νόστιμα συνοδευτικά; Τις έχω όλες εδώ!