• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
113

Για τα μπιφτέκια

  • 1.200 γρ. κιμά
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τα ψωμάκια

  • 1 kg αλεύρι
  • 700 γρ. γάλα
  • 2 συσκ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Λίγο σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα και ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια.

    Αν κολλάει, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.

    Αφήνουμε το ζυμάρι σε μπολ, καλά σκεπασμένο για να μην πετσιάσει η ζύμη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

    Αφού φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε απαλά.

    Τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια όμοια.

    Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλή μπαλίτσα.

    Αλευρώνουμε ένα ταψί (ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί), τα αραδιάζουμε, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 40΄.

    Τότε τα ραντίζουμε με νερό με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι εάν θέλουμε.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε αντιστάσεις για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν.

    Για τα μπιφτέκια

    Σε 2 κ.σ. σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να γίνουν διάφανα.

    Προσοχή, να μην πάρουν χρώμα. Τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

    Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, κιμά, σοταρισμένο κρεμμύδι, νερό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

    Ζυμώνουμε πολύ καλά ν’ αφρατέψει ο κιμάς και ν’ αλλάξει χρώμα απ’ το ζύμωμα. Μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ.

    Όσο πιο πολύ τα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.

    Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μέρη και πλάθουμε μεγάλα κομμάτια.

    Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4′  από κάθε πλευρά ή τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200°C για 15΄-20΄.

    Ανοίγουμε κάθε ψωμάκι οριζόντια και γεμίζουμε με 1 κομμάτι και ό,τι λαχανικό μας αρέσει, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα.

    Αν θέλουμε, βάζουμε και μια φέτα κίτρινο τυρί (τσένταρ).

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται