Η τούρτα tiramisu με αμύγδαλα κροκάν είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με την υπέροχη γεύση του τιραμισού που όλοι αγαπάμε. Όμως αυτο το γλυκό έχει και...

 

 

Η τούρτα tiramisu με αμύγδαλα κροκάν είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με την υπέροχη γεύση του τιραμισού που όλοι αγαπάμε. Όμως αυτο το γλυκό έχει και ιδιαίτερη υφή αφού συμπληρώνεται από τα τραγανά καραμελωμένα αμύγδαλα.
Όπως όλες οι τούρτες αποτελείται κι αυτό το γλυκό από παντεσπάνι ,κρέμα τιραμισού και επικάλυψη καραμελωμένου αμυγδάλου.
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε το παντεσπάνι. Το παντεσπάνι πρέπει να έχει κρυώσει τελείως για να στήσουμε την τούρτα.
Μπορεί να φτιαχτεί αρκετές ημέρες πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένο ή ακόμα και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
Η συνταγή για το παντεσπάνι είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που πάρει να θυμάστε για να γίνει αφράτο το παντεσπάνι είναι να χτυπήσετε πολύ ώρα τα αυγά για 7-8’ στο μίξερ με το εξάρτημα που δίνει όγκο (φουέ ,σύρμα ).
Το καλό χτύπημα και η διόγκωση των αυγών θα μας δώσει πολύ αφράτο παντεσπάνι και θα εξουδετερώσει την μυρωδιά του αυγού.
Σταδιακά κι ενώ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν ,με το μίξερ πάντα σε λειτουργία ,ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη.
Τέλος θα χαμηλώσουμε τελείως το μίξερ και θα προσθέσουμε τα κοσκινισμένα αλεύρια.
Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα απλά αναδιπλώνουμε το μείγμα ώστε να χαθεί το αλεύρι μέσα στα αυγά. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το παντεσπάνι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Πιο αφράτο παντεσπάνι δηλαδή.
Θα χρειαστούμε δυο κομμάτια παντεσπάνι για την τούρτα τιραμισού. Γι αυτό θα ισομοιράσουμε το παντεσπάνι σε δύο φόρμες.
Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για να έχουμε σωστή διόγκωση και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Αφού ψηθεί το παντεσπάνι πρέπει να μείνει στην φόρμα για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
Μετά με προσοχή πρέπει να ξεφορμάρουμε από τις φόρμες και να το αφήσουμε πάνω σε σχάρα ώστε να στεγνώσει τελειως και να τραβήξει όλη την υγρασία του.
Τώρα είναι έτοιμο για να στήσουμε την τούρτα.
Το ψημένο παντεσπάνι αφού κρυώσει καλά μπορεις να το διατηρήσεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αρκεί να είναι τυλιγμένο ολόγυρα με μεμβράνη τροφίμων ώστε να μην ξεραθεί.
Καθε παντεσπάνι θα το κόψουμε ορίζοντα στην μέση ώστε στο τέλος να έχουμε 4 κομμάτια για να γίνει εντυπωσιακή η τούρτα τιραμισού.
Η κρέμα τιραμισού για την τούρτα είναι πολύ εύκολη.
Έχει άρωμα καφέ όπως και το κλασικό τιραμισού.
Είναι διαφορετική από την κλασική κρέμα mascarpone που φτιάχνουμε για το tiramisu. Η βάση της είναι η σαντιγί. Είναι πολύ ελαφριά και συγχρόνως είναι σταθερή ,ώστε να κρατήσει η τετραώροφη τούρτα το σχήμα της.
Θα χρειαστούμε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και θα φτιάξουμε σαντιγί με την άχνη ζάχαρη.
Μέσα στην σταθερή πλέον σαντιγί θα προσθέσουμε το τυρί μασκαρπόνε και λίγο από το σιρόπι καφέ.
Με το υπόλοιπα σιρόπι θα αλείψουμε τα παντεσπάνια για να ποτίσουν σωστά με το άρωμα και την γεύση του καφέ.
Τώρα που έχουμε έτοιμο και κρύο το παντεσπάνι κομμένο σε φέτες στήνουμε την τούρτα.
Κάτω μπαίνει 1 παντεσπάνι. Το Αλείφουμε με σιρόπι καφέ.
Στρώνουμε λίγη κρέμα τιραμισού επαναλαμβάνουμε στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά
Αλείφουμε ολόγυρα την τουρτα με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.
Παγώνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.
Προσθέτουμε το κροκάν αμυγδάλου,πασπαλίζοντας το ολόγυρα λίγο πριν σερβίρουμε.
Διατηρείστε το γλυκό που θα περισσέψει στο ψυγείο.
  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
962

Για το τιραμισού

  • 2 συσκευασίες σαβαγιάρ
  • 5 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 350 ml δυνατό καφέ
  • 50 γρ. λικέρ καφέ ή λικέρ σοκολάτα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Kακάο
  • 100 γρ. τρίμματα σοκολάτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την παστερίωση των κρόκων

    Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους.

    Βάζουμε σε μπεν μαρί για 10 λεπτά τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος.

    Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη να είναι 60°C βαθμούς.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Για το τιραμισού

    Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μίγμα να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί.

    Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.

    Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα.

    Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.

    Τρίβουμε τη σοκολάτα

    Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ.

    Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον καφέ.

    Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε απλά τα βουτάμε.

    Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 29x20x6 εκ.

    Απλώνουμε μισή κρέμα.

    Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα από τη σοκολάτα.

    Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.

    Το παγώνουμε για 3 με 4 ώρες, να σφίξει ελαφρά.

    Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.

    Φτιάξτε το και απολαύστε το αφού το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο.

    Μυστικά

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φρέσκοι κρόκοι αυγών.

    Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις και να γίνει ακαταμάχητο.

    Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σκεπασμένο για 2-3 ημέρες άφοβα. Όμως σκεπάστε το να μην στεγνώσει.

    Βασική προϋπόθεση για το τιραμισού είναι επίσης ο πολύ καλός αρωματικός καφές εσπρέσο.

    Μην μουλιάζετε πολύ τα μπισκότα σαβαγιάρ γιατί λιώνουν. Τα μπισκότα πρέπει να μπουν στο υγρό και σιγά σιγά θα μαλακώσουν όσο μένουν στο ψυγείο για να ενωθούν όλα τα υλικά.

    Λίγο τρίμμα από τη σοκολάτα όπως βάζουν στο τιραμισού στη βόρεια Ιταλία απογειώνει την γεύση.

    Απαραίτητο για ένα τιραμισού είναι μπόλικο πολύ καλής ποιότητας κακάο στη επιφάνεια του.

    Δείτε ακόμα και τη συνταγή για τιραμισού παγωτό που θα σας εντυπωσιάσει.

    Εσείς τι γλυκό ψυγείου θα φτιάχνατε;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Γλυκά και φαγητά με αυγά
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται