Βασική συνταγή για βάφλες
Για να φτιάξουμε τις πιο τραγανές βάφλες, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη χυλό για τέλειες σπιτικές βάφλες.
Βάζουμε το γάλα με τα κομμάτια βουτύρου σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση.
Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει τελείως το βούτυρο ανακατεύοντας που και που.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο στερεό και ανακατεύουμε να σχηματιστεί χυλός.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια.
Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 νύχτα.
Ρίχνουμε το μίγμα στην πυρωμένη βαφλιέρα.
Αφού ψηθεί, την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφού ψηθούν όλες οι βάφλες, αφαιρούμε την πετσέτα για να γίνουν τραγανές.
Μυστικά για σπιτικές βάφλες, τραγανές και αφράτες
Όλα τα υλικά για τις σπιτικές βάφλες πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να γίνουν τραγανές απέξω οι βάφλες και αφράτες μέσα, πρέπει να ξεκουράζετε το χυλό της βάφλας για μία νύχτα στο ψυγείο σας. Έτσι, γίνεται λείος και αφράτος.
Για πολύ τραγανές σπιτικές βάφλες, ρίχνεις το λείο παγωμένο χυλό πάνω στην καυτή βαφλιέρα. Αμέσως, απέξω γίνεται τραγανή και μέσα αφράτη και λαχταριστή.
Μην ανακατεύεις πολύ ώρα το αλεύρι μέσα στον χυλό της βάφλας, γιατί, αντί να γίνουν αφράτες βάφλες, θα γίνουν στο τέλος λαστιχωτές.
Καλό είναι να έχεις κοσκινίσει καλά τα στερεά υλικά ιδιαίτερα το αλεύρι ώστε να διαλυθεί γρήγορα το αλεύρι μέσα στα υγρά υλικά και να μην χρειάζεται να ανακατεύεις για πολλή ώρα.
Αμέσως μόλις τις βγάζεις από την βαφλιέρα πρέπει να τις βάζεις επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περιττό βούτυρο. Έτσι, θα παραμείνουν τραγανές μέχρι την τελευταία μπουκιά ακόμα και όταν κρυώσουν.