Για το γλυκό κουταλιού καρύδι
Διαλέγουμε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια που βρίσκουμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα.
Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα.
Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι.
Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Εδώ, δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξεπικρίσει το φρούτο. Στην περιπτωση που έχει ακόμα πολύ πίκρα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπικρίσματος.
Αφού ξεπικρίσουμε τα καρυδάκια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα.
Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάμε να στραγγίσουν καλά.
Καρφώνουμε σε καθένα καρυδάκι από 1 μοσχοκάρφι.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε τα ζεματισμένα και ξεπικρισμένα καρυδάκια. Αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επφάνεια με ένα κουτάλι.
Τα βράζουμε για 15΄-20΄ σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε καπάκι.
Μετά από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό καρυδάκι για να δέσουμε σωστά το σιρόπι.
Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Μόλις κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.