Εκτέλεση
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.
Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον 2-3 λεπτά.
Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε μπολ.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Το μίγμα
Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθεί, να λιώσει η ζάχαρη και να κρυώσει καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι να γυαλίσει και να κρεμώσει.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά.
Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1′.
Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια.
Στο ταψί
Με σκουπ παγωτού αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί, ή εναλλακτικά, με ένα κουτάλι παίρνουμε μια κουταλιά και πλάθουμε σε μπάλα και ακουμπάμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας 3-4 εκ. κενό ανάμεσα (απλώνουν στο ψήσιμο).
Ψήσιμο- χρόνος
Ψήνουμε για περίπου 15′ μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά η μέση να παραμείνει μαλακή.
Αφού ψηθούν, με προσοχή -πρέπει να είναι ακόμη μαλακά- τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.
Αν θέλουμε τραγανά μέσα και έξω τα ψήνουμε 3′ παραπάνω.
Μυστικά
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία δωματίου (αυγό, βούτυρο κλπ.).
Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό.
Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.
Φροντίστε το μέγεθος των μπισκότων να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν απλώσουν πολύ. Αλλιώς θα γίνουν πολύ λεπτά και τραγανά.
Αφού φτιάξουμε και δώσουμε σχήμα στο μπισκότο μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Στην κατάψυξη αφού παγώσουν, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα σφραγίζουμε. Διατηρούνται έως και 3 μήνες. Μπορείτε να τα ψήνετε λίγα-λίγα για μεγαλύτερη απόλαυση.
Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη τους πετυχαίνουμε καλύτερο σχήμα στο μπισκότο κι ελαφρώς μαλακή υφή στην καρδιά τους. Αν τα ψήσετε κατευθείαν, απλώνουν ελαφρά και γίνονται πιο τραγανά. Εάν τα θέλετε μαλακά, θα πρέπει απαραιτήτως να μπουν κατάψυξη και να παγώσουν.
Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο απλώνουν.
Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.