Γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών µε τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού. Δεν τη χαραμίζω για καμία άλλη χρήση παρά µόνο για να την αλείφω σε τραγανό...

Γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών µε τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού. Δεν τη χαραμίζω για καμία άλλη χρήση παρά µόνο για να την αλείφω σε τραγανό ψωμί κάθε πρωί.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
99

Υλικά

  • Μερίδες 2 βάζα

Για τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα
  • 1 περγαμόντο
  • 1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)
  • 1 λεμόνι
  • Όση ζάχαρη σηκώσει
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 lt νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Θα χρησιμοποιήσουμε φρούτα ακέρωτα και αν είναι δυνατόν, βιολογικά.

    Πλένουμε καλά τα φρούτα.

    Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στίφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ και κρατάμε το χυμό.

    Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες.

    Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα.

    Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στίφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι.

    Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

    Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

    Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον.

    Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό.

    Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

    Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση.

    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Προσοχή πρέπει να είναι χαμηλή η φωτιά

    Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε.

    Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

    Πρόσφατα την έφτιαξα μόνο με 2 φλυτζάνια ζάχαρη. Έγινε λιγότερο γλυκιά με πιο ωραίο πορτοκαλί χρώμα και πολύ εύτονη η γεύση των εσπεριδοειδών, οπότε είναι στη βούληση σας πόση θα βάλλεται (αν χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη θέλει βράσιμο 20 λεπτά).

    Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.

    Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα.

    Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

    Αποθηκεύουμε την καυτή μαρµελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, καυτά μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε αμέσως µε τα καπάκια.

    Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα.

    Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες.

    Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα ή γλυκό του κουταλιού τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται