• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
138

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 200 γρ. γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 550 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 100 γρ. κουβερτούρα

Για την καραμέλα

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Η ζυμη

    Βάζουμε στο μπολ του μίξερ με κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.

    Τα ανακατεύουμε.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα.

    Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν.

    Πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

    Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.

    Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε  για 6′.

    Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας.

    Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.

    Την σκεπάζουμε καλά  και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο.

    Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.

    Βάζουμε τα κομμάτια  σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.

    Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.

    Για την καραμέλα

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.

    Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.

    Αυτη λιώνει με το ψήσιμο, δημιουργεί μια καραμέλα με αρωμα και γευση κανέλας που το ποτίζει μέχρι την καρδιά του.

    Ψήσιμο και χρονος

    Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα  με τρύπα στη μέση.

    Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε.

    Αφήνουμε  να φουσκώσει για περίπου 30΄.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′.

    Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.

     

    *Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

     

     

     

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται