Για την κρέμα βανίλια-σοκολάτα
Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ζεσταθεί.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο 1/2 λίτρο κρύο γάλα που κρατήσαμε.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με σύρμα ή κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την ισομοιράζουμε σε δύο μπολ.
Στη μισή δόση προσθέτουμε τη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Για τη βάση μωσαϊκό
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε το κακάο και το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα.
Αδειάζουμε απλώνοντάς το σαν βάση σε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ.
Ρίχνουμε πάνω στο μωσαϊκό, σε μια στρώση, την κρέμα βανίλια.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σπάμε τα πτι μπερ με τα χέρια και τα κάνουμε στρώση όλα πάνω στην κρέμα βανίλια.
Ραντίζουμε με το γάλα και το κονιάκ.
Απλώνουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτα.
Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τρούφα σοκολάτα.
Παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Προαιρετικά, πριν το σερβίρουμε, καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τρούφα.
Μυστικά
Εάν πρόκειται να φάνε παιδιά, παραλείψτε το κονιάκ.
Τα μπισκότα στην ενδιάμεση στρώση μπορείτε να τα βάλετε και ολόκληρα αλλά αν τα βάλετε σπασμένα, δίνουν όγκο και μπλέκονται μέσα στις κρέμες.
Η κρέμα πρέπει να δέσει όσο βράζει.
Ρίξτε τη σοκολάτα στην καυτή κρέμα αφού τη βγάλετε από τη φωτιά. Ανακατέψτε να λιώσει καλά.
Στρώστε την κρέμα όσο είναι ζεστή. Όταν παγώσει θα σταθεροποιηθεί πλήρως.