Για την ενεργοποίηση μαγιάς
Για φανταστικά τσουρέκια νηστίσιμα με σοκολάτα ενεργοποιούμε πρώτα σωστά τη μαγιά.
Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Για το νηστίσιμο τσουρέκι
Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
Την βάζουμε σε μπολ.
Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40×15 και πασπαλίζουμε γέμιση.
Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε.
Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια.
Τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες.
Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε.
Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το νηστίσιμο τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει.
Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
Βγάζουμε ένα μεγάλο πεντανόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι με σοκολάτα.
Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε και τα γιορτινά Πασχαλινά σας τσουρέκια μελετήστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου!