Εκτέλεση
Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά.
Θρυμματίζουμε τη μαγιά για το τσουρέκι με κάστανο σε ένα μπολ με 4-5 κουταλιές της σούπας από το συνολικό γάλα.
Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένη τη μαγιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά τότε είναι έτοιμη προς χρήση, για να μπει στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά για ζύμωμα.
Σε χαμηλή φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία τους.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι με κάστανο.
Ζυμώνουμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2 με 3 λεπτά μέχρι να βραχεί το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα των υλικών για 8 με 10 λεπτά στο γάντζο.
Η ζύμη θα είναι μαλακή και εύπλαστη και όταν θα καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου, τότε είναι έτοιμη.
Όσο την χτυπάτε θα δείτε ότι η ζύμη γίνεται μεταξένια και βελούδινη.
Πιάνουμε τη ζύμη για τσουρέκι με κάστανο στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2,5 ώρες.
Ο χρόνος ωρίμανσης της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Αφού η ζύμη φουσκώσει και περάσει ο χρόνος ωρίμανσης της, την αδειάζουμε στον πάγκο και απαλά με τα χέρια την ξεφουσκώνουμε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες μαγιάς.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αλεύρι στο πλάσιμο ρου τσουρεκιού.
Αν κολλάει λίγο η ζύμη βουτυρώστε τα χέρια σας με μαλακό βούτυρο και βουτυρώστε ελαφρά τον πάγκο σας.
Έτσι το πλάσιμο της ζύμης θα είναι παιχνίδι.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο τσουρέκι, χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια.
Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο μακρόστενο.
Το αλείφουμε με πηχτή κρέμα κάστανο, αφήνοντας κενό 1 εκατοστό γύρω γύρω στη ζύμη.
Πασπαλίζουμε με σοκολάτα και το στρίβουμε.
Φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο, γεμίζουμε με κρέμα κάστανο και τρίμμα σοκολάτας.
Στρίβουμε κάθε φορά τα φιτίλια ζύμης.
Πλέκουμε τα τρία φιτίλια σε κοτσίδα.
Στερεώνουμε τις άκρες τους κάτω από το τσουρέκι.
Εναλλακτικά, στρίβουμε ένα ένα φιτίλι σε σαλίγκαρο και φτιάχνουμε 3 μικρά κομμάτια.
Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν για περίπου 1 ώρα μακριά από ρεύματα αέρα.
Αλείφουμε τα τσουρέκια μας με διάλυμα αυγού (κρόκο με λίγο νερό) και τα ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 40 λεπτά το μεγάλο πλεκτό τσουρέκι ή 25 λεπτά τα μικρά στριφτά τσουρέκια.
Εναλλακτικά ψήνουμε σε αέρα στη μεσαία σχάρα στους 160°C για 35 λεπτά το μεγάλο τσουρέκι ή για 20 λεπτά τα μικρά ατομικά τσουρέκια.
Για την κρέμα κάστανο
Ψιλοκόβουμε τα καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα.
Τα βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε.
Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα κάστανο για περίπου 15 λεπτά να λιώσουν τα κάστανα.
Όταν αρχίσει να πήζει αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε.
Πολτοποιούμε την κρέμα κάστανο με ένα πιρούνι ή με το μπλέντερ.
Τα μικρά κομμάτια κάστανου είναι ευχάριστη έκπληξη σε κάθε μπουκιά.
Μυστικά
Για λεία και βελούδινη κρέμα κάστανο, πολτοποιήστε τη στο μπλέντερ.
Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη καλά για πολλές ημέρες.
Η κρέμα κάστανο όσο είναι ζεστή είναι πιο αραιή όσο κρυώνει όμως πήζει και γίνεται πιο σκούρα.
Καλύτερα μόλις την αλέσετε βάλτε τη σε ένα μπολ και καλύψτε την επιφάνεια της με μεμβράνη που εφάπτεται στην κρέμα.
Κι αυτό γιατί στην επιφάνεια σχηματίζεται αντιαισθητική πέτσα.
Η κρέμα κάστανο είναι ιδανική για να γεμίσετε τσουρέκια, κέικ, μπισκότα κλπ.
Μπορείτε να φτιάξετε την κρέμα κάστανο με νερό αντί για κρέμα.
Δηλαδή θα βάλετε στην κατσαρόλα τα βρασμένα κάστανα ολόκληρα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη.
Θα τα βράσετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μετά σουρώνετε τα κάστανα και τα αλέθετε στο μπλέντερ ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι που έβρασαν.
Έτσι ελέγχετε την πυκνότητα της κρέμας.
Η κρέμα κάστανο σε αυτή τη μορφή μπορεί να μπει στην κατάψυξη.
Διατηρείται για πολλούς μήνες.
Μελετήστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα τσουρέκια, ακολουθήστε τα και θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια της ζωής σας, σας το εγγυώμαι!