Πατμος, τα Ιεροσολυμα του Αιγαιου
Η Πατμος, ή αλλιώς τα Ιεροσολυμα του Αιγαίου είναι το νησί που μνέει ο Σεφέρης στη μετάφραση της Αποκάλυψης. Η Πάτμος άλλωστε είναι ένα νησί που ότι και να γράψεις είναι λίγο.
“Τούτη η εργασία είναι ο καρπός μιας στιγμής: της αυγής της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 1955. Την παραμονή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, “έγενόμην έν τη νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς έπαιρνε να χαράξει, ήμουν πάνω στη Χώρα. Η θάλασσα, ακίνητη σαν το μέταλλο, έδενε τα τριγυρινά νησιά. Δεν ανάσαινε ούτε ένα φύλλο μέσα στο φως που δυνάμωνε. Η γαλήνη ήταν ένα κέλυφος ολωσδιόλου αράγιστο. Έμεινα καρφωμένος από αυτή την επιβολή- έπειτα ένιωσα πως ψιθύριζα: “Έρχου καί βλέπε”…
Είναι τα λόγια του ίδιου του Σεφέρη στην εισαγωγή της μετάφρασης της Αποκάλυψης. Στους περισσότερους προορισμούς τα ξεχωριστά έθιμα ξεκινούν συνήθως από την Μεγάλη Παρασκευή. Η Πατμος, ή αλλιώς τα “Ιεροσολυμα του Αιγαίου” προτάσσουν να βρίσκεστε νωρίτερα, για την τελετή του Νιπτήρα. Πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία του Δημαρχείου για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, μια τελετουργία που καθιερώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας: ο ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Χριστός, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο.
Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής. Εκεί όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες ο Ιησούς. Μεγάλη Παρασκευή, ο δρόμος που οδηγεί στο καστρομονάστηρο, αλλά και η αυλή του στρώνονται με άνθη πασχαλιάς. Το βράδυ οι επιτάφιοι περνούν μέσα από τα καλντερίμια του νησιού σε μια πένθιμη πομπή που θα καταλήξει στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Το βράδυ της Ανάστασης θα κατευθυνθείτε είτε στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού είτε στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα. Η Πάτμος στο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη” – ολόκληρο το νησί – φωτίζεται από βεγγαλικά ενώ ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν ραντεβού στις ταβέρνες του νησιού για το σπάσιμο της νηστείας.