Tο ντόνερ κεμπάπ (döner kebap), που σημαίνει «σούβλα που γυρίζει», είναι η ονομασία του τουρκικού φαγητού, στο οποίο χρησιμοποιείται κρέας από αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο.
Το φαγητό αυτό είναι γνωστό σε πολλές παραλλάγες, όπως το “Σουτζούκ Ντόνερ”, δηλαδή, ντόνερ από σουτζούκι, αλλά και το “Μπαλίκ Ντόνερ”, ντόνερ που παρασκευάζεται με φιλέτο ψαριού. Το ντόνερ είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο και δεν είναι καθόλου τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά ανά τον κόσμο.
Το σημερινό ντόνερ προέρχεται από το παλιότερο ολτού κεμπάπ (oltu kebap). Πως προέκυψε όμως αυτό το όνομα. Το Ολτού είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ της Τουρκίας και το πιάτο αυτό φτιαχνόταν στην αρχική μορφή του ως εξής: το κρέας ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κόβονταν πιο χοντρά. Η σημερινή μορφή του πρωτομαγειρεύτηκε τον 19ο αιώνα στην Προύσα. Παρόλα αυτά η πρώτη «αυθεντική» του μορφή σερβίρεται μέχρι σήμερα σε ορισμένα εστιατόρια της Τουρκίας.
Κατά κύριο λόγο όμως, το ντόνερ σερβίρεται σήμερα σαν σάντουιτς μέσα σε τουρκική πίτα. Σερβίρεται με σαλάτα και σως. Η ιστορία του το θέλει να δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες του Βερολίνου το 1971. Και κάπως έτσι, το ντόνερ είναι από την δεκαετία του 1980 το πιο δημοφιλές γρήγορο φαγητό στη Γερμανία.