Το χοντρό αλάτι δίνει μια πιο πλούσια γεύση και έχει πιο έντονο το άρωμα.
Το θαλασσινό αλάτι μπορούμε να το βρούμε και με την μορφή του χοντρού, μία μορφή που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο. Έχει κόκκους (κρυστάλλους) σαφώς μεγαλύτερους από αυτούς του κλασικού και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική, με περιορισμένη χρήση στις σαλάτα. Αλάτι χοντρό χρησιμοποιούμε και σαν μέσο συντήρησης σε διάφορα παστά προϊόντα. Ωστόσο δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με το κλασικό, ιδίως όταν προστίθεται κατά την διάρκεια παρασκευής ενός φαγητού.
Το χοντρό αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερους κόκκους, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από το ποσοστό κατεργασίας και την πηγή του αλατιού. Όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία, τόσο περισσότερα ιχνοστοιχεία παραμένουν στο τελικό προϊόν
Η διαφορά στο χοντρό ή ψιλό
Στο χοντρό δεν χρησιμοποιούνται ουσίες προκειμένου να αποφευχθεί το σβόλιασμα των κόκκων. Το μεγάλο μέγεθος των κρυστάλλων δεν ευνοεί την δημιουργία συσσωματώματος. Επίσης όταν απλωθεί σε επιφάνειες τροφίμων λιώνει πιο αργά και αφήνει το τρόφιμο να τραβήξει αυτό που χρειάζεται. Για αυτό και στα περισσότερα τυριά, κατά το στάδιο της ωρίμανσης, προσθέτουμε αλάτι χοντρό. Αλάτι χοντρό προτιμάται και για γαρνίρισμα, καθώς διαλύεται πιο αργά. Πολλές φορές όταν αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα την απαιτούμενη ποσότητα.
Το ψιλό λιώνει πιο γρήγορα και εισχωρεί στο εσωτερικό του τροφίμου. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε σαλατικά και σε κρύα πιάτα που δεν μπορούν να απορροφήσουν το χοντρό αλάτι. Επίσης στην ζαχαροπλαστική, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αντίθεση αλμυρού και γλυκού, προτιμάται το χοντρό. Σε παρασκευές που θέλουμε να γίνεται ομοιόμορφα η διασπορά του αλατιού, όπως είναι οι ζύμες για αρτοπαρασκευάσματα, προτιμάται το ψιλό γιατί οι κόκκοι του χοντρού αλατιού είναι ορατοί και δεν προσφέρονται για ομοιόμορφη κατανομή.