Η καστανή ζάχαρη είναι ένα από τα υποκατάστατα που χρησιμοποιούνται έναντι της κρυσταλλικής ζάχαρης.
Είναι πιο μαλακή, με ανοιχτό καστανό χρώμα και αρκετά πιο αρωματική. Η βασική διαφορά της από την λευκή είναι ότι η καστανή ζάχαρη περιέχει περισσότερη ποσότητα μελάσας, στην οποία οφείλεται και το χρώμα της. Επιπλέον, τη καστανή ζάχαρη την συναντάμε σε πολλές παρασκευές, όταν θέλουμε κυρίως να περιορίσουμε την κατανάλωση της κρυσταλλικής.
Παραγωγή καστανής ζάχαρης
Η καστανή ζάχαρη παράγεται αποκλειστικά από ζαχαροκάλαμο. Επιπλέον υφίσταται λιγότερη επεξεργασία. Ο χυμός ζαχαροκάλαμου θερμαίνεται, εξατμίζεται το νερό και κρυσταλλοποιείται. Στη συνέχεια απομακρύνονται τυχόν ακαθαρσίες και στεγνώνει. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετοί τύποι καστανής ζάχαρης.
Θρεπτική Αξία – Οφέλη
Όπως όλα τα είδη ζάχαρης, έτσι και η καστανή παρέχει υδατάνθρακες αλλά όχι σημαντικές βιταμίνες ή μέταλλα. Θερμιδικά αποδίδει τις σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με την λευκή. Επίσης, δεν περιέχει ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών γιατί η μελάσα που περιέχει βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, σε ποσοστό μόλις 10% κατά βάρος. Τα οφέλη είναι και σε αυτό το είδος ζάχαρης λίγα. Προσφέρει τόνωση και κυρίως ενέργεια.
Ωστόσο, οι πολλές θερμίδες και οι υδατάνθρακες από τη ζάχαρη αποθηκεύονται ως λίπος. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνουμε ζάχαρη με μέτρο και όπου μπορούμε να την αποφεύγουμε καθώς είναι γνωστές σε όλους μας οι αρνητικές επιδράσεις που έχει στον οργανισμό μας.
Ζάχαρη καστανή στη κουζίνα
Η καστανή ζάχαρη χρησιμοποιείται κατά βάση στην παρασκευή γλυκών. Μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές παρασκευές την κρυσταλλική και να δώσει ένα πιο ωραίο άρωμα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε πολλές φορές την αναλογία. Επειδή η καστανή ζάχαρη διαλύεται πιο αργά από την λευκή, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην επιφάνειες γλυκών για να γίνουν πιο τραγανά. Επίσης έχει την ιδιότητα να προσδίδει μια πιο μαστιχωτή υφή. Επίσης, πολλοί στους καφέδες τους την προτιμούν ή και σε άλλα ροφήματα.