Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την κατάκτηση του τίτλου “Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης” για το 2019, μια σπουδαία διάκριση όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της και με πρέσβειρα της προσπάθειας την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη.
Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δανίας, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine ) και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.
Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Η απονομή του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη αυτή διάκριση της Περιφέρειας, που αποτελεί την προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας πως “αποτελεί διάκριση όχι μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, που αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει“.