Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος επίσημος επιστημονικός ορισμός για τον όρο υπερτροφές (superfoods), είναι γενικά αποδεκτό ότι αναφέρεται σε τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, των οποίων η περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι μεγάλη. Αυτά μπορεί επίσης να περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοείδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν τα κύτταρα του οργανισμού μας κατά της γήρανσης και υπέρ της θωράκισής του από ασθένειες.
Αν αφήσουμε κατά μέρος τη διαμάχη της επιστημονικής κοινότητας για το κατά πόσο ο όρος αυτός δημιουργήθηκε απλά για να εξυπηρετήσει το μάρκετινγκ, και εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας διατροφή το «παν μέτρον άριστον», τότε μπορούμε πραγματικά να επωφεληθούμε καταναλώνοντας αυτά τα τρόφιμα. Ούτως ή άλλως, όλα τα παρακάτω τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία μας.