Πίσω

Μυστικά για το: Κριθαράκι στο φούρνο

Λατρεύω το παραδοσιακό σπιτικό γιουβέτσι στο φούρνο με κρέας  με σπυρωτό κριθαράκι και μελωμένη σάλτσα! Μου έρχεται στο μυαλό αμέσως, το κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι και η μυρωδιά του. Η μαγεία της παραδοσιακής συνταγής, που μας συναρπάζει όλους και μόνο στο άκουσμα της. Ακολούθησε πιστά τα μυστικά μου, για να τους κάνεις όλους να πουν ότι μαγειρεύεις καλύτερα από τη μαμά τους!

Ποιο κρέας επιλέγω;
Όσον αφορά την επιλογή κρέατος, αν αυτό είναι μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί ή κατσίκι είναι καθαρά θέμα γούστου. Ακολουθείστε τις οδηγίες που σας έχω στην κάθε συνταγή, ανάλογα με όποιο κρέας θα επιλέξετε.

Πλούσια σάλτσα

Βασική προϋπόθεση για πολλή νοστιμιά  είναι το καλομαγειρεμένο. Πρέπει να βράσει και να μελώσει μέσα στην σάλτσα του, και θα πρέπει να είναι αρκετή σε ποσότητα, αφού στην ουσία εκεί μέσα θα βράσει το ζυμαρικό.

Είναι προτιμότερο να έχει αρκετή το φαγητό από την αρχή, από το να προσθέσετε πολύ νερό στο τέλος για να βράσει Έτσι έχει σιγομαγειρευτεί και έχουν αναπτυχθεί όλα τα αρώματα των υλικών που βάλαμε σε αυτήν, είναι το Α και το Ω της νοστιμιάς γι’ αυτήν την συνταγή.

Ποια είναι η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι

Η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι είναι κάτι πολύ σχετικό. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς τρία. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού.

Η σωστή προετοιμασία, σας λύνει τα χέρια.
Επειδή συνήθως αποτελεί το κατεξοχήν κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, μπορείτε να έχετε  βράσει από την προηγούμενη ημέρα το κρέας και να το ζεστάνετε την επόμενη που θα μπει στον φούρνο. Έτσι θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο την ημέρα που θα περιμένετε τους καλεσμένους σας.

Θέλουμε σπυρωτό το κριθαράκι

Για να γίνει σπυρωτό και να μη λασπώσει, αυτά είναι τα βασικά μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε το ωραιότερο σπυρωτό  στο δικό σας τραπέζι.

1) Πριν το βάλετε μέσα στο ταψί, σοτάρετε το  με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει  στο μαγείρεμα.
Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει  για 2-3′ ανακατεύοντας το. Μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά. Το βάζουμε στο ταψί  με την σάλτσα του και σε καυτό προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C.  Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε  μέσα για 35΄. Ψήνουμε δηλαδή σε σβηστό φούρνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και χάσουμε τη θερμοκρασία του.

2) Να έχει αρκετά υγρά το ταψί, ώστε να καλύπτεται  κατά το ψήσιμο.

3) Να βγει από το φούρνο όσο ακόμα είναι ζουμερό και να κρατάει λίγο να μην έχει δηλαδή μαλακώσει τελείως.

4) Να ξεκουραστεί και να τραβήξει όση σάλτσα χρειάζεται, για να μελώσει και να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα, χωρίς να κολλήσει και να λασπώσει.

6) Κάτι που μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά σε μένα φάνηκε λύση σωτηρίας όταν έφτιαξα 500 μερίδες, δηλαδή αμέτρητα ταψιά σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό: μόλις βγει καυτό και αχνιστό από τον φούρνο, κι όσο ακόμα κοχλάζει η πλούσια σάλτσα του, ρίξτε 2-3 παγάκια στην επιφάνεια του. Κουνήστε το ταψί κι αφήστε το να σταθεί, να κοπεί ο βρασμός του και να τραβήξει  μόνο του όση σάλτσα χρειάζεται, ώστε να παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό.

Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του  χοντρό ταψί κεραμικό, γυάλινο ή πήλινο σκεύος, μπορείτε να ζεστάνετε το σκεύος στο φούρνο, ώστε μόλις ρίξετε τα υλικά σας, να αρχίσει αμέσως ο βρασμός. Μετράμε το χρόνο ψησίματος από την ώρα που αρχίζει ο βρασμό του.

Και τέλος, να θυμάστε ότι όπως όλα τα πιάτα με ζυμαρικά,  δεν πρέπει να ξαναζεσταθεί αλλά να βγει φρεσκοψημένο και ζουμερό στο τραπέζι.

Φτιάξτε το κι απολαύστε το, γιατί πραγματικά  είναι το κάτι άλλο.

Αφού έμαθες όλα τα μυστικά, φτιάξε και την αγαπημένη όλων.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται