Να θυμάστε, ότι το χταπόδι αποτελείται από 30% νερό, οπότε όταν μαγειρεύεται χάνει τον όγκο του. Γι’ αυτό υπολογίστε ότι τα κομμάτια που θα κόψετε θα μικρύνουν στο μαγείρεμα.
Ένα χταπόδι ολόφρεσκο, το ξεχωρίζουμε πρώτα από όλα από το άρωμα του. Μοσχοβολάει θάλασσα .Το χρώμα του φρέσκου χταποδιού είναι ελαφρά γκρίζο-ασημένιο. Όσο πιο ροζ-κόκκινο είναι ένα χταπόδι, τόσο λιγότερο φρέσκο είναι.
Ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να είναι καλά χτυπημένο. Αλλιώς θα είναι σκληρό, όση ώρα κι αν το βράζετε και μετά θα γίνει σαν λάστιχο.
Από την εμπειρία μου σας λέω, ότι πιάνοντας τα δυο πλοκάμια ενός χταποδιού και τραβώντας με δύναμη, αν είναι καλά χτυπημένο θα σκίσει ενδιάμεσα. Δείγμα ότι θα είναι μαλακό στο μαγείρεμα του.
Αν δεν είναι καλά χτυπημένο από τον ψαρά, θα το τραβάτε και θα συμπεριφέρεται σαν λάστιχο. Δείγμα ότι θα είναι σκληρό με υφή λαστιχωτή όση ώρα κι αν το βράζετε.
Επίσης ένα χταπόδι όπως και όλα τα θαλασσινά, πρέπει να συντηρείται μόνο για 1 ημέρα σου ψυγείο και στο δυνατό ράφι συντήρησης με τη χαμηλότερη θερμοκρασία. Αλλιώς και πάλι υπάρχει κίνδυνος να ανάψει, να γίνει ροζ-κόκκινο δείγμα ότι αρχίζει να αλλοιώνεται.
Ένα χταπόδι, το συντηρούμε για λίγες ώρες στο ψυγείο, βάζοντας το σε σουρωτήρι και σκεπάζοντάς το, με βρεγμένη πετσέτα.
Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψετε άμεσα το χταπόδι, βάλτε το σε σακούλα τροφίμων και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη.