Πίσω

Οικογενειακό τραπέζι – τα οφέλη! Του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου

Η συνήθεια να τρώμε μαζί με την οικογένειά μας δεν μας χαρίζει μόνο όμορφες οικογενειακές στιγμές, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία μας και όχι μόνο.

Ενίσχυση των δεσμών με τα άλλα μέλη της οικογένειας, βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και ενίσχυση της κοινωνικότητας των παιδιών, υιοθέτηση πιο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από μέρους των παιδιών, συνήθειες που θα κρατήσουν μέχρι τα γεράματα, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη αυτά.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το οικογενειακό τραπέζι έχει συνδεθεί με πιο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χαμηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και χαμηλότερα επίπεδα διατροφικών διαταραχών.

Ο ρόλος που έχει το οικογενειακό τραπέζι στη χώρα μας έχει υποβαθμιστεί και γι’ αυτό ευθύνονται οι πολλές ώρες που εργάζονται οι γονείς στην ελληνική οικογένεια. Όχι μόνο δεν τρώνε αλλά και δεν γυμνάζονται μαζί με τους γονείς. Συγκεκριμένα λιγότερο από ένα στα τρία παιδιά αθλείται ή τρώει μαζί με τους γονείς του.

Σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν πάνω από 2000 εφήβοι τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για 10 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που συμμετέχουν τακτικά στα οικογενειακά γεύματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ως ενήλικοι σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά με τους γονείς τους.

Βοηθάει όμως και τους γονείς να παραμείνουν αδύνατοι (αν και δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία γι’ αυτό) καθώς, όταν τα μέλη της οικογένειας τρώνε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι, απολαμβάνουν την τροφή τους πιο αργά και με ηρεμία, με αποτέλεσμα να αφήνεται το περιθώριο στο στομάχι μας να στείλει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο.

Επίσης τα οικογενειακά γεύματα φάνηκε ότι βοηθούν στην υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών. Συγκεκριμένα οι έφηβοι που έτρωγαν με τους γονείς τους φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ακόμη, όπως φάνηκε από τις μελέτες των ειδικών, οι έφηβοι που έτρωγαν συχνά με την οικογένεια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, δύο συνήθειες που υποδηλώνουν την ύπαρξη τέτοιων διαταραχών.

Το πλεονέκτημα των οικογενειακών γευμάτων είναι ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το περιεχόμενο και την ποιότητα των γευμάτων που προσφέρουν στα παιδιά σε αντίθεση με το φαγητό έξω.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στη διατροφή…

Για τα παιδιά σας, αν τρώτε μαζί, θα είναι πιο εύκολο να ανοίξουν μαζί σας έναν δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας, να μοιραστούν μαζί σας όσα τυχόν τα προβληματίζουν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Θα τα βοηθήσετε επίσης να μάθουν την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας, να εμλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, και να αποκτήσουν τρόπους καλής συμπεριφοράς. Θα νιώσουν πιο ασφαλή καθώς θα αντιληφθούν ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Για να συμβούν όμως όλα αυτά πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και επικοινωνία, επομένως θα πρέπει να κλείσετε την τηλεόραση, να τα αφήσετε να μιλήσουν ελεύθερα για τα θεματικά πεδία που άπτονται των ενδιαφερόντων τους και να μην έχετε ανακριτική στάση απέναντί τους.

Πώς θα αποκομίσετε μεγαλύτερα οφέλη από το οικογενειακό τραπέζι

Αφήστε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού και να παίξουν στην κουζίνα φτιάχνοντας, για παράδειγμα, το δικό τους υγιεινό Burger. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να παίρνετε τα παιδιά μαζί στο σουπερμάρκετ, για να μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική αξία των προϊόντων αλλά και να μαθαίνουν να διακρίνουν τα φρέσκα τρόφιμα από τα υπόλοιπα και να γνωρίζουν πώς να επιλέγουν τις πιο υγιεινές τροφές.

Λειτουργήστε ως πρότυπο: Ο ρόλος των γονέων ως διατροφικών προτύπων, η διαδικασία του μαγειρέματος, η δομή και το περιεχόμενο του οικογενειακού γεύματος και ο χρόνος που αφιερώνουμε στο τραπέζι είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα οικογενειακά γεύματα έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία. Είναι σημαντικό επομένως, το οικογενειακό τραπέζι να μην έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά να αφιερώνετε το χρόνο που του αξίζει και να προσπαθείτε να λειτουργείτε ως πρότυπο. Αν το παιδί σας βλέπει να τρώτε junk food το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει και αυτό τη δική σας διατροφική συμπεριφορά.

Βάλτε νέες γεύσεις: Μη διστάσετε να βάλετε στο τραπέζι γεύσεις, ακόμη και εκείνες που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς έχετε πολλές πιθανότητες μέσα από τη μίμηση να υιοθετήσουν τις δικές σας συνήθειες και να τις δοκιμάσουν.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται