Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα έχει να περηφανεύεται για τις ασύγκριτης νοστιμιάς και ποιότητας γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης. Έχει τόσο πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό που το Νότιο Αιγαίο, φέτος ανακηρύχτηκε Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης (2019) , μία τεράστια τιμή για την Ελλάδα αλλά και για εμένα που με ανακήρυξαν Πρέσβειρα της γαστρονομίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Είναι μία κουζίνα με κοινό παρανομαστή τον ενιαίο πολιτισμό, την πέτρινη και άνυδρη γη, νοτισμένη με την αρμύρα της θάλασσας, ηλιοκαμένη κι ανεμοδαρμένη, και με κορωνίδα της μοναδικότητάς της, ανάμεσα σε άλλα, τα πελαγίσια θαλασσινά.