Πίσω

Φρούτα Φθινοπώρου και δύο καρποί του φθινοπώρου, με συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις

Φθινόπωρο και ενώ η φύση γύρω μας είναι λίγο μελαγχολική, μικραίνει σιγά σοφά η ημέρα, εντούτοις η Ελληνική γη είναι πάρα πολύ παραγωγική. Τα φθινοπωρινά φρούτα αλλά και οι καρποί είναι σε μεγάλη αφθονία. Μας χαρίζει μερικά από τα ωραιότερα υλικά αυτή η περίοδος. Πρώιμα κυδώνια, κατακόκκινα ρόδια, φρέσκα κάστανα και καρύδια, ώριμα μήλα, αχλάδια και λωτούς. Αλλά και πολλά ακόμα υλικά που ξεκινούν σιγά σιγά να εμφανίζονται στις λαϊκές αγορές.
Τα φρέσκα πορτοκάλια και λεμόνια κάνουν δειλά δειλά την πρώτη τους εμφάνιση και ακολουθούν τα μανταρίνια. Τα όψιμα σταφύλια, ιδιαίτερα οι επιτραπέζιες ποικιλίες, στα νησιά μαζεύονται μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου! Για αυτό μην σας ξενίσει η εικόνα ενός αμπελιού γεμάτου με τσαμπιά από ώριμα σταφύλια στα μέσα και τέλη Οκτωβρίου.

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία πολύ πρόσφατα, είχα την χαρά να συλλέξω με τους Μεσσήνιους και Αρκάδες φίλους μου, ολόφρεσκα φθινοπωρινά φρούτα αλλά και καρπούς.

Τα φθινοπωρινά φρούτα, θα τα χαρούμε στα τραπέζια μας και στις συνταγές μας για αρκετούς ακόμα μήνες, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί ο γλυκός φθινοπωρινός καιρός. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Οκτώβρης αποκαλείται και μικρό καλοκαιράκι λόγω της γλύκας του και μήνας ευεργετικός Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γη έχουν την ευκαιρία να περιποιηθούν τη γη να οργώσουν, να σπείρουν, να συλλέξουν, να φυτέψουν. Γενικά είναι μια πολύ παραγωγική περίοδος για την γη και όσους την φροντίζουν. Προετοιμάζονται για την επόμενη εποχή, που είναι καιρικά πιο δύσκολη και πιο ήρεμη όσον αφορά την παραγωγή.

Σας έχω συνταγές με φθινοπωρινά φρούτα αλλά και σπουδαίους καρπούς του φθινοπώρου που πρέπει να δοκιμάσετε. Μιας και όπως λέει ο καιρός κάθε πράγμα στον καιρό του
Τα υλικά εποχής είναι πάντα πολύ πιο νόστιμα και ακολουθώντας πάντα το ρολόι της φύσης είμαστε διπλά κερδισμένοι. Πρώτα είναι η ποιότητα και η γεύση που είναι στο μέγιστο όταν καταναλώνεις υλικά εποχής και δεύτερον η φύση έχει προνοήσει για όλους μας, ώστε να αξιοποιούμε τα πάντα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον σπαταλώντας άσκοπα ενέργεια για να παραχθεί ένα υλικό εκτός εποχής. Αυτό το “από το χωράφι στο τραπέζι” farm to table και η «μηδενική σπατάλη υλικών» zero food waste
θα πρέπει να γίνει η καθημερινότητα μας.

Φθινοπωρινά φρούτα και συνταγές

Κυδώνι
Με τα κυδώνια κάνω χίλιες δυο συνταγές. Μου αρέσει η υφή το άρωμα τους, η πολύπλοκη γεύση τους που κρύβει μέσα νότες εσπεριδοειδών αλλά και την φρεσκάδα των ροδάκινων! Αγαπημένο φρούτο και πρώτη επιλογή είναι πως να τα συντηρήσω σωστά για πολύ καιρό. Εκτός από μαρμελάδα, πελτέ, κυδονόπαστο ζελέ προτείνω το αγαπημένο γλυκό κουταλιού κυδώνι με την υπέροχη γεύση και κόκκινο χρώμα του.

Μήλο
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από μια μηλόπιτα με φρέσκα αρωματικά μήλα. Η συγκεκριμένη γίνεται σε 5’ ακριβώς είναι αφράτη γεμάτη αρώματα και πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις.

Ρόδι
Ιδιαίτερη μαρμελάδα με ρόδι. Για λίγο καιρό ακόμα θα έχουμε φρέσκα κατακόκκινα ζουμερά ρόδια στην κουζίνα μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να τα συντηρήσεις φτιάχνοντας τα μαρμελάδα

Αχλάδι
Όσο τα προλαβαίνουμε ακόμα γιατί είναι στο τελείωμα τους απολαύστε τα και στην μαγειρική. Σε σαλάτες, σε γλυκά, σε τάρτες. Ξέρω ότι στην χώρα μας δεν πολύ αγαπάτε τα γλυκά με φρούτα Όμως αυτή η συνταγή για πανεύκολη τάρτα σοκολάτας με αχλάδια θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Κάστανα
Τα γλυκά με κάστανο σας τα αφήνω για αργότερα, για τις γιορτές. Όμως τα φαγητά με φρέσκο κάστανο είναι απερίγραπτα σε νοστιμιά. Τα κάστανα στιφάδο με φασόλια γίγαντες, είναι μια συνταγή που πρέπει έστω και μια φορά να την δοκιμάσεις. Ένα φαγητό που θα σου μείνει αξέχαστο για την νοστιμιά, την βαθιά γήινη γεύση του αλλά και την γλύκα που αφήνει στην επίγευση. Αν είσαι vegan είναι μια από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές συνταγές.

Καρύδια
Καρύδια χρησιμοποιώ πολύ στην κουζίνα μου. Ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα, γαλακτερά και γεμάτα γλύκα απογειώνουν κάθε συνταγή. Ο συνδυασμός μήλου και καρυδιού είναι κορυφαίος και αυτή η σαλάτα με καρύδια, μήλα και τυρί είναι ένα κανονικό γεύμα ή ένα στολίδι στα τραπέζια σου όταν έχεις κάλεσμα. Δοκίμασε την.

Καλή επιτυχία
Αργυρώ

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται