Πίσω

Θυμάρι: Πως θα το καλλιεργήσετε σε γλάστρα του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Πως καλλιεργείται το θυμάρι σε γλάστρα

Το θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθίζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι και αποτελεί πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό για το αγαπημένο θυμαρίσιο μέλι. Διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε φρέσκο ή αποξηραμένο, σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα, θαλασσινά κσι σε πολλές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

  • Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα. Δεν θα χρειαστούμε πολύ βαθιές γλάστρες για να το φυτέψουμε, καθώς έχει έρπουσα πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Η προσθήκη μιας στρώσης βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας του θυμαριού θα βοηθήσει.

  • Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον εφοδιασμό του με νερό. Ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες βιολογικού λιπάσματος αζώτου, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Θα το κλαδέψουμε ελαφρά, όταν χρειάζεται, για να το αποξηράνουμε και για να διατηρήσουμε το σχήμα του. Επίσης, το κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέας βλάστησης μέσα στο φθινόπωρο. Το θυμάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του θυμαριού σε γλάστρα

Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί και να συγκαλλιεργηθεί σε ζαρντινιέρα και με άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις όπως φασκόμηλοδίκταμο και λεμονοθύμαρο.

πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαβάστε επίσης πως μπορείτε να καλλιεργήσετε βασιλικόρίγανηδυόσμο και άνηθο σε γλάστρα στο σπίτι σας καθώς και μαϊντανό!

 

Διαβάστε επίσης συμβουλές πως να καλλιεργήσετε μαϊντανό σε γλάστρα

https://www.argiro.gr/2017/09/symvoules-gia-maintano-se-glastra/

 

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται