Μάθε τα πάντα για το ξεπάγωμα του κιμά στο ψυγείο και στην κατάψυξη.
Ο ωμός στο ψυγείο δεν συντηρείται πολύ. Όταν αγοράζουμε νωπό, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα. Το πολύ για ένα 24ωρο μπορεί να συντηρηθεί ο ωμός στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου που πρέπει πάντα να έχει +2 °C.
Αφού τον αγοράσετε βγάλτε τον αμέσως από το περιτύλιγμα και βάλτε τον σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος με καπάκι. Μην αφήνετε τον ωμό σε θερμοκρασία δωματίου για κανένα λόγο. Πρέπει να μαγειρευτεί μέσα στο επόμενο 24ωρο. Εναλλακτικά βάζουμε τον ωμό στην κατάψυξη.
Πόσο κρατάει μαγειρεμένος στο ψυγείο;
Ο μαγειρεμένος στο ψυγείο κρατάει 2-3 ημέρες καλά σκεπασμένος και τοποθετημένος στα μεσαία ράφια του ψυγείου, όπου η ιδανική θερμοκρασία είναι 2-4 °C.
Όπως και ωμός, έτσι και ο ζυμωμένος δεν πρέπει να μένει πάνω από 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου. Από την ώρα που βάζετε όλα τα υλικά μίγμα αρχίζει να ψήνεται και να αλλάζει χρώμα. Ιδανικά ο ζυμωμένος πρέπει να μένει μόνο λίγες ώρες στο ψυγείο και μετά να μαγειρεύεται. Αν μείνει παραπάνω, τότε η μυρωδιά του θα γίνει βαριά, θα κατεβάσει υγρά και το χρώμα του θα γίνει γκρι σκούρο. Οι λίγες ώρες είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν πλούσια αρώματα στον ζυμωμένο μέσα στο ψυγείο.
Και τώρα θα μου πεις, πώς ψήνω μπιφτέκια από την κατάψυξη;
Κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Δώσε τους χρόνο να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να εξουδετερωθούν όλα τα βακτήρια της τροφής.
Τοποθετημένος σε αεροστεγές μπολ και τυλιγμένο το μπολ πολύ καλά με μεμβράνη. Ένα κόλπο για να γλιτώσετε χώρο από τα μπολ στην κατάψυξη, είναι όταν αρχίσει και παγώνει η σάλτσα να μοιράσετε ανάλογα την χρήση που τον προορίζετε σε μερίδες, μέσα σε σακουλάκια τροφίμων. Βγάλτε τον αέρα, κλείστε καλά και τοποθετήστε σε πλακέ σχήμα το ένα σακουλάκι πάνω στο άλλο. Απαραίτητα βάλτε ετικέτα.
Από τη στιγμή που θα βάλετε τον ωμό στην κατάψυξη, σας συστήνω να μην τον ξεχνάτε ιδανικά για πάνω από 2-3 εβδομάδες. Όταν τον αφήνουμε για πολύ καιρό τον στην κατάψυξη αφυδατώνεται με την ψύξη και χάνει την υγρασία του. Όσο καιρό μένει στην κατάψυξη δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου ανάμεσα του. Θα έχετε προσέξετε ότι όταν μαγειρεύετε ξεπαγωμένο, έχει άλλη συμπεριφορά στην κατσαρόλα από τον φρέσκο κι αυτό γιατί λιώνουν οι κρύσταλλοι πάγου και νερουλιάζει αντί να ψήνεται σωστά.
Ποτέ δεν αποψύχουμε ένα προϊόν και μετά το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Όταν κάτι το βγάλουμε από την κατάψυξη, κατ’ αρχήν το αφήνουμε να ξεπαγώσει στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε μπολ με ζεστό νερό και δεύτερον πρέπει να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί την ιδία ημέρα. Ποτέ δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη κάτι που έχουμε αποψύξει έστω και σε μαγειρεμένη μορφή.
Το ξεπάγωμα του είναι το ίδιο σημαντικό με τη σωστή συντήρησή του.
Όταν αγοράζουμε, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα.
Δεν σας συνιστώ να τον κρατάτε στην συντήρηση του ψυγείου για πάνω από 24 ώρες, γιατί είναι ευαίσθητο προϊόν και αλλοιώνεται γρήγορα.
Μόλις φτάνουμε στο σπίτι από το κρεοπωλείο, η πρώτη μας δουλεία είναι να τον βγάλουμε από τη συσκευασία του και να τον τοποθετούμε σε ανοξείδωτο σκεύος, εάν είναι δυνατόν με σχάρα, για να στραγγίζουν τα υγρά του.
Τον φυλάμε πάντα στο ράφι του ψυγείου με την πιο δυνατή θερμοκρασία, μακριά από ανοιχτά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.
Απολυμαίνουμε κάθε επιφάνεια που τον ακουμπάμε πολύ καλά και δεν ζυμώνουμε ποτέ και ταυτόχρονα πιάνουμε αλατιέρα και πιπερόμυλο γιατί μεταφέρουμε βακτηρία.