Ο ανανάς αν και μας θυμίζει μακρινές τροπικές περιοχές, όπως η Χαβάη, μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, στο μπαλκόνι αλλά και στον κήπο μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ακόμη και για τους πιο αρχάριους. Προμηθευόμαστε ένα ώριμο φρούτο ανανά, μια γλάστρα, εμπλουτισμένο φυτόχωμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εξωτικές καλλιέργειες στο σαλόνι μας!
• Ποια είναι η διαδικασία για να φυτέψω ανανά σε γλάστρα;
Παίρνουμε τον ανανά και κόβουμε το πάνω μέρος των φύλλων μαζί με 2-3 εκατοστά σάρκας. Αφού καταναλώσουμε και απολαύσουμε την υπόλοιπη σάρκα (το εδώδιμο μέρος δηλαδή), στη συνέχεια αφαιρούμε περιφερειακά τα κάτω φύλλα του ανανά μέχρι ένα ύψος 3-4 εκατοστών από τη βάση του. Από αυτό το σημείο διαφαίνεται ένας δακτύλιος υποτυπωδών ριζιδίων από το οποίο θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του ανανά. Γεμίζουμε με βρεγμένο φυτόχωμα τη γλάστρα μας και φυτεύουμε το κομμάτι του ανανά μέχρι ένα βάθος 3-4 εκατοστών ώστε τα ριζίδια του ανανά να βρίσκονται μέσα στο φυτόχωμα.
• Ποια φροντίδα χρειάζεται ο ανανάς, αφού τον φυτέψουμε σε γλάστρα;
Τοποθετούμε τον ανανά με τη γλάστρα σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι μας. Οι ρίζες του ανανά σταδιακά θα αναπτύσσονται μέσα στο βρεγμένο χώμα. Σχετικά με το πότισμα και την λίπανση, ποτίζουμε σε τακτικά διαστήματα αμέσως μόλις στεγνώνει το χώμα, ενώ καλό είναι να εφαρμόζουμε υγρό πλήρες λίπασμα μια φορά το μήνα. Το αρχικό φύλλωμα του ανανά θα γίνει καφέ και θα ξεραθεί σταδιακά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα βγουν νέα φύλλα από το εσωτερικό του φυλλώματος. O ανανάς θα αναπτυχθεί στη γλάστρα και θα δώσει τον καρπό του ανανά σε 18-24 μήνες για να τον απολαύσουμε αλλά και για να επαναλάβουμε εκ νέου τη διαδικασία.
• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του ανανά σε γλάστρα
Ο ανανάς αν φυτευτεί σε γλάστρα θα αποκτήσει μικρότερο μέγεθος φυτού από όταν φυτεύεται στο έδαφος (γίνεται μέχρι τα 2 μέτρα) και θα δώσει μικρότερο μέγεθος καρπού, αποτελεί όμως μία όμορφη και εύκολη επιλογή που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας.