Ο παστός ή υγράλατος συνηθίζεται να καταναλώνεται δυο φορές μέσα στη Σαρακοστή, σύμφωνα με τα έθιμα μας. Η μια είναι η μέρα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων. Όμως, η γεύση του μας έχει κερδίσει και η Ελληνίδα νοικοκυρά τον έχει απογειώσει. Αφού γίνει σωστό ξαλμύρισμα του, αυτό το νόστιμο ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Πως, όμως, ξαλμυρίζουμε; Πρέπει να γίνει με τη σωστή μέθοδο, εδώ σας έχω όλες τις λεπτομέρειες.
Αλιεύεται κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Παρόλο που δεν είναι Ελληνικός, η τεχνική του και ο τρόπος συντήρησης του τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της νηστείας μας εδώ και μερικούς αιώνες.
Επειδή μπορούσε να συντηρηθεί και να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας, καθώς και να διατηρηθεί αναλλοίωτος χάρη στο πάστωμα με αλάτι έγινε το “ψάρι του βουνού”, όπως δίκαια τον ονόμασαν οι παλαιότεροι.