Πίσω

Ξέρεις ότι ο τρόπος που κόβεις τα λαχανικά σου έχει… όνομα; Μάθε τους όλους και μίλα για αυτούς όπως οι σεφ

Όταν μπαίνουμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε ένα γεύμα το οποίο περιλαμβάνει λαχανικά, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να τεμαχίσουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο τα λαχανικά αυτά.

Οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε εντελώς εμπειρικά και όπως έχουμε δει είτε από…τη μαμά μας είτε από την τηλεόραση κτλ. Η αλήθεια είναι ότι και αυτός ο τρόπος κοπής, δουλεύει μια χαρά.

Ρίξτε μια ματιά όμως παρακάτω, αφενός για να μάθετε πώς κόβουν τα λαχανικά οι σεφ στις επαγγελματικές κουζίνες παγκοσμίως, αφετέρου γιατί είναι πιθανό να συναντήσετε κάποια από αυτές σε μία συνταγή που θέλετε να φτιάξετε.

Ρίξτε μια ματιά όμως παρακάτω, αφενός για να μάθετε πώς κόβουν τα λαχανικά οι σεφ στις επαγγελματικές κουζίνες παγκοσμίως, αφετέρου γιατί είναι πιθανό να συναντήσετε κάποια από αυτές σε μία συνταγή που θέλετε να φτιάξετε.

 

Όποιον τρόπο κοπής και να επιλέξετε ακολουθήστε πρώτα τους παρακάτω κανόνες.

  • Χρησιμοποιήστε ένα καλό κοφτερό μεγάλο μαχαίρι.
  • Χρησιμοποιείστε πάντα ξύλινο ή άλλου υλικού πάγκο κοπής.
  • Τοποθετήστε τον πάγκο κοπής σε επίπεδη σταθερή επιφάνεια, και τοποθετήστε από κάτω μία πετσέτα κουζίνας για να μη γλιστράει.
  • Δημιουργείστε στο λαχανικό που θέλετε να κόψετε, μια επίπεδη επιφάνεια σαν βάση για να μην ρολάρει όταν το κόβετε.

Ψιλοκομμένα (choped)

Eίναι ο βασικότερος τρόπος κοπής και τον χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις παρασκευές της κουζίνας.

Eίναι ο βασικότερος τρόπος κοπής και τον χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις παρασκευές της κουζίνας.

 

Καρέ ή ζάρι ή κύβάκια (dice)

Μπορούμε να κόψουμε χοντρά καρέ ή μικρά καρέ τα λαχανικά μας ανάλογα για τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε και τις οδηγίες της συνταγής.

ή μικρά καρέ τα λαχανικά μας ανάλογα για τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε και τις οδηγίες της συνταγής.

 

 

 

 

 

Batonnet ή στικς

Και εδώ το μέγεθος κοπής διαφέρει. Μπορούμε να κόψουμε σε χοντρά στικς και λεπτά στικς αλλάζοντας ουσιαστικά το πάχος κοπής.

Και εδώ το μέγεθος κοπής διαφέρει. Μπορούμε να κόψουμε σε χοντρά στικς και λεπτά στικς αλλάζοντας ουσιαστικά το πάχος κοπής.

 

 Ζουλιέν (julienne)

είναι τα πολύ καλά ψιλοκομμένα στίκς.
είναι τα πολύ καλά ψιλοκομμένα στίκς.

 

Λεπτές φέτες (emince)

Λεπτές φέτες (emince)

Ροδέλες (rondele) και μισοφέγγαρα

Ροδέλες (rondele) και μισοφέγγαρα

Πλάγια (diagonal)

Πλάγια (diagonal)

Σιφονάντ (chiffonade)

Είναι ο τρόπος κοπής για φυλλώδη λαχανικά ή μυρωδικά που τυλίγονται μαζί και στη συνέχεια κόβονται εγκάρσια, σε λεπτές λωρίδες.
Είναι ο τρόπος κοπής για φυλλώδη λαχανικά μυρωδικά που τυλίγονται μαζί και στη συνέχεια κόβονται εγκάρσια σε λεπτές λωρίδες.

 

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται