Μέλι. Όλοι μας έχουμε γευτεί αυτή τη θρεπτική, ωφέλιμη, και άμεσα αφομοιώσιμη τροφή. Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο 12.000 τόνοι μέλι, από περισσότερους από 25.000 παραγωγούς και 1,5 εκατομμύριο μελίσσια.
Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι και πώς ακριβώς παράγεται από τη μέλισσα;
Ενδεικτικά λοιπόν, για μισό κιλό μέλι πρέπει να εργαστούν 6.000 μέλισσες. Να ταξιδέψουν μέχρι και 90.000 χλμ. για να επισκεφτούν 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο νέκταρ για το μέλι αυτό.
Αφού η κάθε μέλισσα γεμίσει με νέκταρ το επιπλέον στομάχι που έχει, γυρνάει πίσω στην κυψέλη. Εκεί το νέκταρ «χωνεύεται μερικώς» από τα ένζυμα του στομαχιού. Αλλά όχι μόνο, το νέκταρ χωνεύεται και από τα ένζυμα του του δικού της στόματος αλλά και των άλλων μελισσών.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, το χωνεμένο νέκταρ εναποτίθεται σε μία κερήθρα και με τα φτερά τους οι μέλισσες το αερίζουν, βοηθώντας το παραπανίσιο υγρό να εξατμιστεί και να μείνει η παχύρευστη ουσία που ξέρουμε σαν μέλι.
Τέλος η μέλισσα σφραγίζει την κερήθρα με μια υγρή έκκριση που βγάζει από την κοιλιά της, η οποία σκληραίνει και γίνεται το γνωστό σε όλους μας κερί της.
Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Είναι τα μοναδικά έμβια όντα μαζί με τον άνθρωπο, που μεταποιούν την πρώτη ύλη και την παρασκευάζουν σε έτοιμη τροφή.
Εκτός από το μέλι το οποίο είναι πλήρης τροφή και μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένο στην κηρήθρα για χιλιάδες χρόνια, οι μέλισσες μέσα από την κυψέλη τους μας δίνουν πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί και γύρη.
Η μέλισσα είναι ένα αξιοθαύμαστο έντομο. Η κυψέλη δε, είναι ένας υπέρ-οργανισμός. Ο λαός μας τίμησε και εκτίμησε τα προϊόντα της μέλισσας. Κατάλαβε από πολύ νωρίς τον σπουδαίο ρόλο της στην τροφική αλυσίδα. Αυτό δείχνεται στο ότι για όποιο ζώο του έχανε, έλεγε «ψόφησε» ενώ για το μελίσσι πέθανε.
Και αυτό γιατί από νωρίς κατάλαβε ότι το 80% της επικονίασης των φυτών γίνεται από τη μέλισσα με τη γύρη που μεταφέρει από άνθος σε άνθος, και ότι χωρίς τις μέλισσες η ζωή στον πλανήτη θα κινδύνευε.
Ας αγκαλιάσουμε και ας προστατέψουμε λοιπόν τη μέλισσα τη «θαυματουργή». Όχι μόνο για τα μοναδικά προϊόντα που μας προσφέρει αλλά για την γενικότερη προσφορά της στον πλανήτη μας.