Πίσω

Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζάνες στα κάρβουνα
Πάνω στα κάρβουνα τις βάζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει τελείως η σάρκα τους. Ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται πάντα από την ένταση της φωτιάς. Περίπου θα χρειαστείτε 30′, αλλά πάντα τσιμπάτε με πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι μαλάκωσε η σάρκα της.

Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει και να στραγγίξει καλά. Επειδή σκάει στο ψήσιμο βγάζει αρκετά υγρά. Αν δεν στραγγίζετε καλά τα υγρά, θα βγουν  στο πιάτο σας.

Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλατα σαν της γιαγιας | Μπαρμπαρίγου | Πώς ψήνουμε ολόκληρη μελιτζάνα στο φούρνο ή στα κάρβουνα;

Στο τέλος, η γεύση θα είναι έντονα καπνιστή που οι λάτρεις του είδους εκτιμούν ιδιαιτέρως.

Η καπνιστή μελιτζάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά αλλά μπορεί να συντηρηθεί και 3-4 ήμερες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη.

Ο πιο γρήγορος τρόπος. 

Γύρω από την εστία γκαζιού, ντύνουμε με αλουμινόχαρτο για να μην τρίβουμε για καθάρισμα μετά το ψήσιμο. Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι τη σάρκα της μελιτζάνας. Τις ακουμπάμε πάνω πάνω στην εστία και τις ψήνουμε γυρίζοντας τες τακτικά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καεί η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν και στραγγίσουν τις καθαρίζουμε με προσοχή.

Αυτό παίρνει γύρω στα 20′. Επίσης, μπορείτε να αρχίσετε και να καψαλίσετε τις μελιτζάνες για 5-6 λεπτά στο γκαζάκι και να τις τελειώσετε στο φούρνο, ψήνοντάς τες για περίπου 25′.

Στο φούρνο αλλά χωρίς καθόλου την ένταση του καπνίσματος.

Τρυπάμε ολόγυρα τις μελιτζάνες, τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40′ μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε τραβώντας την σάρκα με ένα κουτάλι. Αυτός ο τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας, είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τις πιο ήπιες και απαλές γεύσεις.

Πώς τις  καθαρίζω;

Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, αφού ψηθούν οι μελιτζάνες και κρυώσουν ελαφρά ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, καθαρίζουμε την σάρκα.

1. Κρατώντας το κοτσάνι με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι κι ένα κουτάλι, ανοίγουμε τη μαλακή πλέον μελιτζάνα και τραβάμε και ξεκολάμε την ψημένη σάρκα της από την καμένη φλούδα

2. Βάζουμε όλη την ψύχα της μελιτζάνας σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

3. Μετά την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι, ή τη λιώνουμε με πιρούνι ή μπλέντερ.

Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλατα σαν της γιαγιας | Μπαρμπαρίγου | Πώς ψήνουμε ολόκληρη μελιτζάνα στο φούρνο ή στα κάρβουνα;

Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλατα σαν της γιαγιας | Μπαρμπαρίγου | Πώς ψήνουμε ολόκληρη μελιτζάνα στο φούρνο ή στα κάρβουνα;

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται