Άγγιξέ με απαλά
Με αυτό το μυστικό καταλαβαίνεις αμέσως αν το ψάρι που αγγίζεις είναι ολόφρεσκο. Τα φρέσκα ψάρια, αγγίζοντας τα γλιστράνε γιατί είναι καλυμμένα με ένα ελαφρύ φιλμ σαν υγρό ζελέ. Αν υπάρχει αυτό πάνω στο ψάρι τότε είναι ολόφρεσκο.
Έντονα χρώματα και γυαλάδα
Το φρέσκο ψάρι είναι γυαλιστερό με καθαρά και ζωντανά χρώματα. Αν το ψάρι είναι θαμπό και ματ αφήστε το στον πάγκο του ψαρά.
Μύρισέ με
Τα φρέσκα ψάρια μοσχοβολάνε θάλασσα και ιώδιο. Ένα ψάρι μυρίζει έντονη μυρωδιά ψαριού όταν είναι ημερών.
Κοίτα με στα μάτια
Κοίταξε το ψάρι καλά στα μάτια. Το φρέσκο ψάρι έχει μάτια διαυγή, ολοκάθαρα, γυαλιστερά και ολοζώντανα.
Κατακόκκινο χρώμα
Τσέκαρε τα βράγχια του ψαριού. Πρέπει να έχουν έντονο χρώμα, κόκκινο, δείγμα φρεσκάδας.
Χάιδεψέ με στην κοιλιά
Τα φρέσκα ψάρια έχουν κοιλιά φουσκωτή και σκληρή. Να μοιάζει δηλαδή σαν φουσκωμένο μπαλόνι. Αν μοιάζει με μπαλόνι που έχει χάσει αέρα, πάμε γι αλλά.
Πιάσε με
Ένα φρέσκο ψάρι δεν λυγίζει. Έχει σφιχτή σάρκα και όταν το πιάνεις από το κεφάλι οριζόντια στέκεται οριζόντια. Δεν πέφτει στο πλάι.