Πίσω

Μεσογειακή διατροφή! Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα

Όλοι μας αναφερόμαστε συχνά στη μεσογειακή διατροφή. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν ακριβώς σε τι αναφερόμαστε! Τι είναι δηλαδή η μεσογειακή διατροφή, γιατί ονομάστηκε έτσι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της, πότε πρωτοεμφανίστηκε, ποια τα οφέλη της και τι είναι επιτέλους αυτή η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής;

Η Μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι τη δεκαετία του ‘60.
Παρόλο που η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στη διατροφή, υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, τα περισσότερα από τα οποία απορρέουν από το γεγονός ότι το ελαιόλαδο καταλαμβάνει κεντρική θέση στη διατροφή των περιοχών αυτών.

Αν και ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» επινοήθηκε νωρίτερα, μόλις το 1993 στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 δημιουργήθηκε η “Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής”.

Το 2013, αναγνωρίστηκε από την UNESCO  η οποία πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, του Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας.

Δυστυχώς η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή δεν τηρείται πια από όλους ή ακόμη τους περισσότερους από τους σημερινούς κατοίκους των Μεσογειακών χωρών και είναι κρίμα πώς αυτό το διατροφικό πρότυπο αργά, αλλά σταθερά εγκαταλείπεται. Επισημαίνεται ότι τα επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής αφορούν στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και όχι τη σημερινή διατροφή των χωρών της Μεσογειακής περιοχής.

Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και “καλά”λιπαρά οξέα ενώ είναι φτωχή σε κορεσμένα, σε trans λιπαρά οξέα και χοληστερόλη που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Περιλαμβάνει επαρκής ποσότητες υδατανθράκων, βασικής τροφής για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες.

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής
Περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας θα πρέπει να καταναλώνονται:

Καθημερινά: Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κτλ.), φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα

Λίγες φορές την εβδομάδα: Ψάρια, πουλερικά, αυγά, γλυκά

Λίγες φορές τον μήνα: Κρέας

Η Μεσογειακή διατροφή συνιστά επίσης, καθημερινή άσκηση, την κατανάλωση άφθονου νερού-υγρών και την κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού την ημέρα για την γυναίκα και 1-2 ποτηριών κρασιού την ημέρα για τους άνδρες.

Διαβάστε επίσης για τη νέα τάση στην υγιεινή διατροφή λέγεται Juicing.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται