Όλοι μας αναφερόμαστε συχνά στη μεσογειακή διατροφή. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν ακριβώς σε τι αναφερόμαστε! Τι είναι δηλαδή η μεσογειακή διατροφή, γιατί ονομάστηκε έτσι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της, πότε πρωτοεμφανίστηκε, ποια τα οφέλη της και τι είναι επιτέλους αυτή η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής;
Η Μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι τη δεκαετία του ‘60.
Παρόλο που η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στη διατροφή, υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, τα περισσότερα από τα οποία απορρέουν από το γεγονός ότι το ελαιόλαδο καταλαμβάνει κεντρική θέση στη διατροφή των περιοχών αυτών.
Αν και ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» επινοήθηκε νωρίτερα, μόλις το 1993 στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 δημιουργήθηκε η “Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής”.
Το 2013, αναγνωρίστηκε από την UNESCO η οποία πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, του Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας.
Δυστυχώς η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή δεν τηρείται πια από όλους ή ακόμη τους περισσότερους από τους σημερινούς κατοίκους των Μεσογειακών χωρών και είναι κρίμα πώς αυτό το διατροφικό πρότυπο αργά, αλλά σταθερά εγκαταλείπεται. Επισημαίνεται ότι τα επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής αφορούν στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και όχι τη σημερινή διατροφή των χωρών της Μεσογειακής περιοχής.